Cuneradag

Cunera, haar toren, haar kerk en Redbad

Op de Cuneradag, zaterdag 9 juni, staan Cuneratoren en kerk in de spotlights.
En terecht, want ze zijn het sieraad van de stad. Maar hoe kwam dat middeleeuwse stadje met amper 700 inwoners indertijd aan zo’n immens bouwwerk? Wie betaalde het? Wie was Cunera? En had Koning Radboud er ook iets mee te maken?

Op Cuneradag kun je de toren beklimmen. Onderweg vertelt een gids hoe het zit. Maar wie niet in de gelegenheid is omhoog te klimmen kan ook in de kerk terecht. Schuif gezellig aan in de kerkbanken en luister naar specialisten die in powerpoint-presentaties alles vertellen over toren, kerk en die raadselachtige Cuneralegende.

13.30 Opening

13.40 Dwarsfluitensemble Donna & Dwars o.l.v. Iris van de Wardt 

14.00 Torengids Bertil Goosmann vertelt het verhaal van de Cuneratoren, een geschiedenis van voorspoed en rampen. Hij laat ook zien hoe kerk en toren het graf van Cunera aanwijzen.

14.45 Dwarsfluitensemble Donna & Dwars

15.00 Freek ten Seldam is dé specialist in de geschiedenis van de Cunerakerk. Met pakkende verhalen neemt hij ons mee door vijf eeuwen kerkhistorie.

15.30 Pauze en korte rondleiding door de kerk

15.45 Verteller Carolien de Kovel maakt een korte reis terug in de tijd, naar de wereld van Cunera: het Rhenen van de Merovingers, geboortegrond van de Cuneralegende.

16.00 uur Historicus Marijke Carasso-Kok, analyseerde de raadsels van de Cuneralegende. Die ‘Koning van de Rijn’ uit de legende, was dat dezelfde als de Friese ‘warlord’ Redbad (Radboud)?

16.30 einde.

Halen en brengen

Wie dit middagprogramma willen bijwonen, maar minder goed ter been is, kan bellen voor gratis vervoer. Voor woensdag 6 juni aanmelden: 06-16 78 75 01

Torenbeklimming.

Die dag krijg je vijf keer de kans om Rhenen van bovenaf te zien. Elk heel uur, beginnend om 12.00 uur start een groep met een gids van het Cuneragilde met een beklimming.

Onderweg hoor je hoe ze in de middeleeuwen torens bouwden en waar het geld vandaan kwam. Je hoort over de geschiedenis inclusief de rampen die hier plaatsvonden in de afgelopen 500 jaar. En natuurlijk hoor en zie je van alles over de restauratie. Behoud van dit prachtige cultureel erfgoed ligt de Rhenenaren na aan het hart. Eén van de mooiste torens van Nederland met een zware beiaard die regelmatig bespeeld wordt.

De beiaard speelt  deze dag van 10.00 uur tot 11.00 uur. Tijdens deze bespeling is er geen torenbeklimming.

Kaartjes € 3,- (voor kinderen t/m 12 jaar € 1,50) zijn verkrijgbaar voor aanvang van de beklimming in de kraam van het Cuneragilde. Per beklimming maximaal 20 personen.