Beiaardconcerten Cuneratoren

De bespelingen van de beiaard in de Cuneratoren zijn een belangrijke activiteit van het Cuneragilde geworden. Sinds de lock down zijn muzikale evenementen en concerten verboden vanwege de verplichte 1,5 meter onderlinge afstand. Dat geldt gelukkig niet voor de beiaarden, muziek op grote hoogte en op veilige afstand te beluisteren. Tijdens de Lijdenstijd voor Pasen heeft de beiaard de functie van concertzalen overgenomen en hebben de twee beiaardiers van het Cuneragilde  passiemuziek gespeeld vanaf de Cuneratoren.

2020

Mede dank zij de financiële steun van donateurs van de beiaard werden er in augustus 2020 5 beiaardconcerten gegeven op zaterdagmiddag van 16:00 – 17:00 uur.

  • Zaterdag 1 augustus speelde  Mathieu Polak (o.a docent beiaardschool Amersfoort). Lees verder…
  • Zaterdag 8 augustus een duo bespeling door Georg Wagner & Ariane Toffel. Zij zijn een echtpaar en woonachtig in Duitsland. Lees verder…
  • Zaterdag 15 augustus speelde Anne Kroeze. Lees verder…
  • Zaterdag 22 augustus speelde Twan Bearda. Lees verder…
  • Zaterdag 29 augustus speelde Klaas de Haan, de vaste beiaardier van het Cuneragilde. Lees verder…

Tijdens boven genoemd concert van 8 augustus speelde Klaas de Haan Rosamunde van Franz Schubert op de beiaard van de Cuneratoren in Rhenen.


2018

Op 11 augustus 2018 speelden op verzoek van het Cuneragilde de gastbeiaardiers Toru Takao en Katarzyna Plaskowska.
Dit Japans/Poolse beiaardiersechtpaar vertegenwoordigt de opleving van de hedendaagse beiaardcultuur. In Nederland maar ook internationaal.

Hoewel de beiaard een eeuwenoud en oer-Hollands volksinstrument is, was de titel van hun concert  “Original Carillon music from 21th century”.  Behalve een arrangement op muziek van Ravel (1875-1937) speelden zij muziek, die speciaal gecomponeerd werd voor de beiaard.  Dat waren eigen composities, quatre-mains en solo gespeeld, en  werk van de bekende Nederlandse beiaardiers Pieter Brons en Leo Samana en van de Belgische beiaardier Geert D’hollander, voorloper van de moderne beiaardmuziek.

Het beiaardconcert was georganiseerd door het Cuneragilde, dat de handmatige bespelingen van de beiaard promoot en financiert.  Beiaardconcerten zijn gratis te beluisteren. Op een terrasje in het centrum of op een bankje in de uiterwaarden.

In onderstaande video kunt u luisteren en kijken naar een kleine compilatie van dit concert.

Het Cuneragilde streeft ernaar om de beiaard wekelijk te laten bespelen. Dat is afhankelijk van de gelden die het Cuneragilde hiervoor kan verwerven bij donateurs en sponsors.  Op de tweede en vierde zaterdag van de maand speelt de beiaard meestal ’s middags.  Een kans voor bezoekers om de beiaardier hoog in de toren, ter hoogte van de wijzers van het uurwerk,  aan het werk te zien. De torenbeklimming begint om 14.30 uur.
De overige weken speelt de beiaardier of op donderdagochtend tijdens de markt of op vrijdagavond tijdens koopavond.
Hier vindt u informatie over de beiaard en een video, waarop de klokken van het “Van Bergen” carillon te zien zijn.