Beiaardconcerten Cuneratoren

In 2019 heeft het Cuneragilde wederom enkele beiaardconcerten op de “Van Bergen” beiaard van de Cuneratoren georganiseerd. Op de volgende data kunt u weer genieten van de muziek van dit prachtige instrument.

Zaterdag   3 augustus van 16.30 tot 17.30 uur. Beiaardier is Bob van de Linden. Lees meer

Zaterdag 10 augustus van 16.30 tot 17.30 uur. Beiaardier is Roy Kroezen. Lees meer

Zaterdag 17 augustus van 16.30 tot 17.30 uur. Beiaardier is Matthieu Polak. Lees meer

Zaterdag 31 augustus van 16.30 tot 17.30 uur. Beiaardier is Klaas de Haan. Lees meer


Op 11 augustus 2018 speelden op verzoek van het Cuneragilde de gastbeiaardiers Toru Takao en Katarzyna Plaskowska.
Dit Japans/Poolse beiaardiersechtpaar vertegenwoordigt de opleving van de hedendaagse beiaardcultuur. In Nederland maar ook internationaal.

Hoewel de beiaard een eeuwenoud en oer-Hollands volksinstrument is, was de titel van hun concert  “Original Carillon music from 21th century”.  Behalve een arrangement op muziek van Ravel (1875-1937) speelden zij muziek, die speciaal gecomponeerd werd voor de beiaard.  Dat waren eigen composities, quatre-mains en solo gespeeld, en  werk van de bekende Nederlandse beiaardiers Pieter Brons en Leo Samana en van de Belgische beiaardier Geert D’hollander, voorloper van de moderne beiaardmuziek.

Het beiaardconcert was georganiseerd door het Cuneragilde, dat de handmatige bespelingen van de beiaard promoot en financiert.  Beiaardconcerten zijn gratis te beluisteren. Op een terrasje in het centrum of op een bankje in de uiterwaarden.

In onderstaande video kunt u luisteren en kijken naar een kleine compilatie van dit concert.

Het Cuneragilde streeft ernaar om de beiaard wekelijk te laten bespelen. Dat is afhankelijk van de gelden die het Cuneragilde hiervoor kan verwerven bij donateurs en sponsors.  Op de tweede en vierde zaterdag van de maand speelt de beiaard meestal ‘s middags.  Een kans voor bezoekers om de beiaardier hoog in de toren, ter hoogte van de wijzers van het uurwerk,  aan het werk te zien. De torenbeklimming begint om 14.30 uur.
De overige weken speelt de beiaardier of op donderdagochtend tijdens de markt of op vrijdagavond tijdens koopavond.
Hier vindt u informatie over de beiaard en een video, waarop de klokken van het “Van Bergen” carillon te zien zijn.