25 jarig jubileum stadsbeiaardier Klaas de Haan

Op zaterdag 23 september gaf onze stadsbeiaardier Klaas de Haan een bijzonder concert op het carillon van de Cuneratoren. Wat Klaas niet wist dat hij na afloop zou worden gehuldigd. Hij is namelijk 25 jaar de vaste beiaardier van Rhenen.

Het concert van Klaas de Haan stond in het teken van de toneelvoorstelling over de Legende van Sint Cunera van Rhenen. Speciaal voor deze voorstellingen waren een enorm decor en een tribune in de uiterwaarden aanwezig. Vanaf de tribune waande men zich in het vroege Rhenen en Klaas had zijn programma op deze beleving aangepast.

Op het programma stond Klaas’ eigen Cunerasuite en veel oude muziek. Hij speelde ook het stuk Transplant Ballad van beiaardier Marcel Siebers over een nieuw leven na een niertransplantatie. Dit in verband met een carillon-estafette met dit stuk door het hele land. Meer informatie vindt u hier:
https://www.klokkenspel.org/nieuws/223-nierstichting

Er was veel publiek bij dit concert. Na afloop was er een grote verrassing voor Klaas. Hij trof een terras vol familieleden, collega-beiaardiers en vrijwilligers van het CuneraGilde. Sommigen kwamen helemaal uit Amerika. Klaas speelt namelijk al 25 jaar in Rhenen! Alle reden om hem eens goed in het zonnetje te zetten.

Burgemeester Hans van der Pas vertelde hoe hij altijd geniet van het carillon en reikte een oorkonde van verdienste uit. Voorzitter Tom Leker van het CuneraGilde stond stil bij 25 jaar Stichting Beiaard / Cuneragilde en natuurlijk 25 jaar Klaas en gaf de bij zo’n jubileum horende gratificatie. En alsof het nog niet genoeg was reikte Barth van Eeten, voorzitter van stichting Cuneratheater, een speldje uit voor mensen die een bijzondere bijdrage leveren voor het in stand houden van de legende en het gedachtegoed van St Cunera van Rhenen. Klaas werd er verlegen van.

Foto: Erik Helmers

Het was een prachtige verrassing waarvan we allemaal hebben genoten.

Op de foto (v.l.n.r.): voormalig stadsbeiaardier van Rhenen Roy Kroezen (beiaardier in Illinois, USA), Hylke Banning (Oldenzaal en carillon Universiteit Twente), Siem Gerritsen (uit Veenendaal en vervangend-beiaardier in Rhenen), Ariane Toffel (Bonn, Duitsland), jubilaris Klaas de Haan, Henk Veldman (Middelstum, Raalte, voormalig beiaardier van Rhenen), Levina Pors (Bussum en Leiden), Olga Krips (uit Rhenen, vervangend-beiaardier) en Anne Kroeze (Emmeloord).

Foto: Erik Helmers

Onze jubilerende stadsbeiaardier Klaas de Haan, samen met twee voormalig beiaardiers van Rhenen, twee leerlingen die ook regelmatig spelen in Rhenen, en bevriende collega beiaardiers. Helemaal vanuit Bonn en de USA werd overgekomen om dit verrassingsfeest samen met Klaas te vieren.

Deze compositie vertelt het verhaal van een nieuw leven na een niertransplantatie. Het is in het hele land tijdens de collecteweek van de Nierstichting door beiaardiers gespeeld. Zie hier voor meer informatie: https://www.klokkenspel.org/nieuws/