Cultuurhistorische wandeling “Op zoek naar de Koningstafel”

Grebbeberg, kraamkamer van nieuw leven en oude verhalen

Heuvels en diepe dalen

RHENEN – De Grebbeberg verkennen op een cultuurhistorische wandeling is een verrassend uitje voor het hele gezin. Gidsen van het Cuneragilde leiden op woensdagavonden in juli en augustus zes keer een sfeervolle avondwandeling door de bossen. Ze vertellen over flora en fauna en vooral over de roemruchte historie van deze markante heuvel.

Strategische plek boven de Rijn

De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en gaat over bospaden, over heuvels en langs diepe dalen, die getuigen van de IJstijd, de oerkracht die dit landschap vormde. Ook mensen lieten er hun sporen na: jagers, eekschillers, koningen, militairen. Hier liggen bijvoorbeeld de resten van de oudste en grootste walburg van ons land. Een mysterieus bouwwerk, waarvan niet zeker is waarvoor het diende. Maar waar mogelijk de oorsprong ligt van die al even raadselachtige Cuneralegende. Het verhaal over de stadspatrones Cunera maakte Rhenen ooit rijk en beroemd.

Reünie bij de Koningstafel

Op de berg ligt ook de Koningstafel, eeuwen geleden een picknickplaats van een uit zijn land verjaagde koning en zijn Engelse prinses. Met hun gastengenoten ze hier, net als wij nu, van het vergezicht over onze brede rivieren die traag voorbijstromen. Je kijkt van deze strategische plek boven op de Rijn, al sinds de Romeinse tijd de belangrijkste verkeersader van Noord-Europa.

De legende van Cunera

De Grebbeberg is veel meer dan het slagveld uit 1940, waarvan je onderweg nog de sporen ziet. De Greb is een berg vol verhalen uit de oudeen moderne geschiedenis. De gidsen vertellen ze in een bijzondere omgeving; een natuurmonument vol vogelzang, kraamkamer is van zeldzame planten en dieren en waar kudden wilde runderen en paarden leven.

De wandelingen beginnen op woensdagavond om 19.30 uur, van 22 juli t/m 26 augustus. Kosten: € 5 p.p. t/m 12 jaar € 3. Reserveren moet: 06-16787501. Bellen kan tot de voorafgaande dinsdagmiddag 17.00 uur. U hoort dan of er nog plaats is en waar de start is. Veiligheidsvoorschriften wegens het coronavirus beperkt het aantal deelnemers. De route is ongeschikt voor rolstoelen. Informatie: cuneragilde-Rhenen.nl