Cunera concert door Klaas de Haan

Beiaardier Klaas de Haan brengt op zaterdag 23 september om 14.30 uur een ode aan St Cunera van Rhenen
Hij speelt zijn Cunera-suite, een eigen compositie die hij in 2008 presenteerde. De suite is de opening van een beiaardconcert van een uur, dat om 14.30 uur begint.
Liefhebbers van beiaardmuziek gespeeld door een van de bekendste beiaardiers in ons land, kunnen rustig genieten op de tribune van het Cuneratheater in de uiterwaard naast de Cuneratoren. Met deze ode aan de middeleeuwse stadspatrones van Rhenen preludeert De Haan in feite op de theatervoorstelling over de legende van Cunera, die hier ’s avonds wordt opgevoerd. De suite bestaat uit drie delen: Cunera’s Komst, Cunera’s Dood en Cunera’s Legende.
De overige muziekstukken zijn deels gekozen om de luisteraars mee terug te nemen naar de sfeer van de vroege middeleeuwen, de tijd van Cunera. Met Psalm 5 brengt De Haan een saluut aan de 16e-eeuwse Nederlandse componist Jan Pietersz. Sweelinck.
Een titel die niet onvermeld mag blijven is Transplant Ballad, een compositie van beiaardier Marcel Siebers, uit liefde voor zijn vrouw en dochter Leonie, die een nier afstond aan haar zieke moeder. Tijdens de collecteweek voor de Nierstichting, deze week, wordt dit stuk op carillons in het hele land gespeeld, zo ook in Rhenen. Hier vindt u meer informatie over deze compositie en actie:
Het concert besluit met filmmuziek van Ennio Morricone.
Klaas de Haan is vaste beiaardier van Rhenen (sinds 1998), Bergen (NH), Bolsward en Heerenveen. Leden van het Cuneragilde delen op de tribune programmaboekjes uit.