Grebbeberg, kraamkamer van nieuw leven en oude verhalen

Langs heuvel en diepe dalen

De Grebbeberg verkennen op een cultuurhistorische wandeling is een verrassend uitje voor het hele gezin. Gidsen van het Cuneragilde leiden
op woensdagavonden in juli en augustus een sfeervolle avondwandeling door de bossen. Ze vertellen over flora en fauna en vooral over de roemruchte historie van deze markante heuvel.

De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en gaat over bospaden, over heuvels en langs diepe dalen, die getuigen van de IJstijd, de oerkracht die dit landschap vormde. Ook mensen lieten er hun sporen na: jagers, eekschillers, koningen, militairen. Hier liggen bijvoorbeeld de resten van de oudste en grootste walburg van ons land. Een mysterieus bouwwerk, waarvan niet zeker is waarvoor het diende. Maar waar mogelijk de oorsprong ligt van die al even raadselachtige Cuneralegende. Het verhaal over de stadspatrones van Rhenen. Zij maakte Rhenen ooit rijk en beroemd.

Ruïne bij de Koningstafel

Op de berg ligt ook de Koningstafel, eeuwen geleden een picknickplaats van een uit zijn land verjaagde koning en zijn Engelse prinses. Met hun gasten genoten ze hier, net als wij nu, van het vergezicht over onze brede rivieren die traag voorbijstromen. Je kijkt van deze strategische plek boven op de Rijn, al sinds de Romeinse tijd de belangrijkste verkeersader van Noord-Europa.

De legende van Cunera

De Grebbeberg is veel meer dan het slagveld uit 1940, waarvan je onderweg nog de sporen ziet. De “Greb” is een berg vol verhalen uit de oude en moderne geschiedenis. De gidsen vertellen ze in een bijzondere omgeving; een natuurmonument vol vogelzang, kraamkamer van zeldzame planten en dieren en waar kudden wilde runderen en paarden leven.

De excursies zijn geschikt voor het hele gezin. De route is ongeschikt voor rolstoelen. Honden zijn niet welkom.

Rondleidingen over de Grebbeberg met het verhaal over deze markante heuvel worden verzorgd vanaf woensdag 6 juli elke woensdagavond. Aanvang is om 19.30 uur. Verzamelen op de parkeerplaats van de erebegraafplaats.

Het telefoonnummer voor aanmelding hiervoor is 06-333 622 64.

Terug naar het overzicht