Rondleiding Gedachteniskerk

Deze RK kerk is gebouwd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog (militairen zowel als burgers) en die later hun leven lieten ten gevolge van oorlog en geweld.  Dankzij een landelijke Steentjesactie in april 1954 kon de kerk gerealiseerd worden; Jules Kirch uit Leiden won de nationale architectenprijsvraag: hij mocht het ontwerp leveren. Bouwbedrijf Nijenhuis uit Arnhem ging aan de slag en in oktober 1959 werd de kerk plechtig in gebruik genomen. Twee ruimtes vallen vooral op: een lage, horizontaal gerichte gedachtenishal om te gedenken, en de eigenlijke kerkruimte, die vertikaal, naar de hemel gericht is om de eredienst te vieren. Bijzonder is de dakconstructie: hoewel de architect later zei daar nooit aan gedacht te hebben verklaarde één van de eerste bezoekers: “Het lijkt wel een parachute”. Sindsdien wordt deze bewering in stand gehouden.

Deze rondleiding is ook goed te combineren met een korte stadswandeling door de Rhenense binnenstad. Duur ca.1 uur, maar kan in overleg uitgebreid of verkort worden. Kosten € 5 pp.

Informatie en aanmelding bij de VVV Rhenen, Markt 20, 3911 LJ Rhenen. (ingang is op de Kerkstraat, net om de hoek van de Markt). Telefoon 0317- 612333, email is: vvv@stadsmuseumrhenen.nl

Terug naar het overzicht