Rondwandeling Frankisch grafveld Donderberg

In het Stadsmuseum Rhenen kunt u t/m 7 december 2024 kennismaken met de verrassend rijke cultuur van de Franken via de expositie “Gouden Vrouwen, Frankische schatten thuisgebracht”. Het museum laat een deel van de schatten zien die in 1951 in het grootste Frankische grafveld van ons land, bij de Donderberg zijn gevonden.
Wie na het bewonderen van al deze rijkdommen ter plekke zelf wil ontdekken hoe de Franken in de vroege Middeleeuwen (350 – 750 n Chr.) in deze omgeving hebben gewoond, kan deelnemen aan de rondleidingen die het museum en het Cuneragilde samen organiseren. De gids vertelt u tijdens de wandeling hoe vrouwen, mannen en kinderen leefden op de glooiende hellingen van de stuwwal aan het vlechtende rivierstelsel van de onvoorspelbare Rijn die toen nog geen dijken kende. Hoe zag het landschap er in die tijd uit, hoe overleefden de Franken daarin en wat aten zij? Hoe maakten ze gebruik van deze bijzondere locatie en hoe zagen hun nederzettingen eruit? Wat voor handelsroutes waren er en hoe kwamen al die buitengewone sieraden en andere voorwerpen van het grafveld hier? Wat betekende de komst van Engelse en Ierse predikers voor de bewoners? In de ruim 3 km lange wandeling komen deze en andere vragen ruimschoots aan de orde.
Deze wandeling vindt plaats op op 20 juli, 3 en 17 augustus, 7 en 21 september. Vertrek is om 13.00 uur vanaf de ingang van de Cunerakerk.

Duur: ca. 75 tot 90 minuten, maar kan in overleg uitgebreid of verkort worden. Deze wandeling is helaas ongeschikt voor minder valide mensen en rolstoelgebruikers.

Tickets voor de stadswandeling zijn op de dag van de wandeling verkrijgbaar bij de balie van het Stadsmuseum Rhenen. Kosten: € 5 pp voor volwassenen en €2,- voor kinderen t/m 12 jaar. Cunerapashouders gratis.  Maximaal 15 personen per gids.

U kunt deze activiteit ook als groepsactiviteit aanvragen voor een eigen gezelschap op andere dagen en tijdstippen. Voor groepsrondleidingen verlangen wij geen minimum groepsgrootte, maar er geldt wel een basisbedrag van € 30. Maximaal 15 personen per gids. U kunt via email arrangementen@stadsmuseumrhenen.nl een afspraak maken. Voor verdere informatie en aanmeldingen bij de VVV Rhenen, Markt 20, 3911LJ Rhenen. (ingang is op de Kerkstraat, net om de hoek van de Markt).
Kijk ook eens in onze agenda naar onze andere activiteiten