Verhalen op de Grebbeberg en het spoor van de droogte.

De cultuurhistorische rondleiding ‘Verhalen op de Grebbeberg’ gaat zaterdagmiddag 1 september vooral ook over de natuur. Bioloog Dick Verkaar, gids van het Cuneragilde, neemt zijn bezoekers mee langs de sporen die de extreme droogte de afgelopen zomer achterliet in het bos.

De wandeling begint om 14.00 uur op de parkeerplaats van het militair ereveld. Volwassenen betalen € 3, kinderen half geld. Aanmelden is niet nodig. Honden mogen niet mee.

Op de anderhalf uur durende wandeling vertellen gidsen over de tastbare erfenis van grote gebeurtenissen die zich hier in de historie afspeelden. Maar de afgelopen zomer – met zijn warmte- en droogterecords – heeft een boeiend verhaal toegevoegd. De regen van de afgelopen dagen heeft de hitte verdrongen en de gazons alweer groen gekleurd. In het bos hebben de buien de sporen van de droogte nog lang niet uitgewist.

Dick Verkaar neemt zijn bezoekers mee langs velden vergeelde varens. Op de lange boslanen met hoge eiken en beuken liggen eikels die in augustus vielen en verkleurd beukenblad alsof de winter in aantocht is. Het blad van vlier, lijsterbes, meidoorn en braam hangt er slap bij en hun bessen zijn verschrompeld. Verkaar laat het zien en hij legt uit hoe verschillende bomen- en plantensoorten reageren op watertekort en welke overlevingstechnieken ze toepassen. Na deze open rondleiding ‘Verhalen op de Grebbeberg’ volgt zaterdagmiddag 15 september de laatste van dit zomerseizoen. De excursie is voor groepen te boeken via de VVV in Rhenen: 0317-612333